Τι είναι κεφαλαλγία ;
O πόνος στην κεφαλή, ο οποίος εντοπίζεται πάνω από τα μάτια ή πίσω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
Υπάρχουν 2 είδη κεφαλαλγιών : 1) Πρωτοπαθής 2) Δευτεροπαθής
Στις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες, οι οποίες δεν σχετίζονται με κάποια ασθένεια του σώματος ανήκουν : ημικρανία, αθροιστική κεφαλαλγία και η κεφαλαλγία τάσεως.
Στις δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες οι οποίες σχετίζονται με διάφορες ασθένειες όπως κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αγγειακές διαταραχές, αυξημένη αρτηριακή πίεση, όγκους εγκεφάλου, κεφαλαλγία από νευραλγία τριδύμου, οδονταλγίες και κεφαλαλγία από ψυχικές νόσους. Άρα μια δευτεροπαθής κεφαλαλγία μπορεί να είναι ήπια έως σοβαρή.
Ο ασθενής χρήζει να επισκεφτεί κάποιον ιατρό και ειδικά νευρολόγο ο οποίος αρχικά θα τον εξετάσει και μέσα από ειδικά πρωτόκολλα για τις κεφαλαλγίες θα αποφασίσουν από κοινού για την θεραπεία τους. Θέλω να επιστήσω την προσοχή όλων σας, ότι ο κάθε άνθρωπος και ειδικά ο ασθενής είναι μοναδικός σαν οργανισμός και δεν πρέπει να λαμβάνει φάρμακα από μόνος του ή μέσω κάποιων άλλων μη ειδικών.
Αναλυτικότερα η κεφαλαλγία είναι η πιο συχνή νευρολογική πάθηση. Στοιχεία σε μελέτες δείχνουν ότι ποσοστό που φθάνει το 90% του πληθυσμού στην διάρκεια ενός έτους έχει υποστεί τουλάχιστον ένα επεισόδιο κεφαλαλγίας.
Σε αυτό το κείμενο θα μιλήσουμε για τις πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες και εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στην Ελλάδα οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα κεφαλαλγία σε σχέση με τους άνδρες 2:1 με κύριο αίτιο υπεροχής τους ορμονικούς παράγοντες. Επομένως εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι, η ημικρανία κρατάει υψηλά τα ποσοστά ετησίως για τον γυναικείο πληθυσμό 3:1 και γενικά κατέχει 5-15%. Η κεφαλαλγία τάσεως είναι η συχνότερη μορφή στην κοινότητα αλλά αφορά το ίδιο τις γυναίκες και τους άνδρες με ετήσιο ποσοστό επιπολασμού 30%-90%. Κλείνουμε με την αθροιστική κεφαλαλγία μια σπάνια κλινική οντότητα με επικράτηση στους άνδρες 4:1 περίπου 0,4%.
Ο ιατρός οφείλει να λάβει ένα καλό ιστορικό από τον ασθενή και αυτό διότι είναι το βασικό στοιχείο για την λύση του προβλήματος.
Τα βασικά σημεία που πρέπει να απαντηθούν είναι:
- Ιστορικό κεφαλαλγίας 2) Ιστορικό κεφαλαλγιών στο άμεσο περιβάλλον.
Σημαντική πληροφορία είναι ακόμα όταν μια κεφαλαλγία εμφανιστεί για πρώτη φορά σε ένα ασθενή την καθιστούμε ύποπτη και χρήζει διερεύνηση.
Υπάρχουν μερικοί παράμετροι όπου ρωτάει ο ιατρός όπως : 1) τρόπος έναρξης, 2) εντόπιση και επέκταση, 3) χαρακτήρας, 4) διάρκεια, 5) συχνότητα, 6) ένταση, 7) παράγοντες που προκαλούν κρίση, 8) πρόδρομα και συνοδά συμπτώματα, 9) αξιολόγηση της λειτουργικότητας του ασθενούς.
Δεν πρόκειται ωστόσο να ανακαλύψουμε τα πραγματικά αίτια του νοσηρού αυτού φαινομένου αν δεν λάβουμε υπόψιν μας και τις συμπληρωματικές εξετάσεις που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι ασθενείς. Με όλα αυτά τα στοιχεία στα χέρια μας, μπορούμε να δώσουμε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Τέλος θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη να μην τονίσουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε συνδυασμούς όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση –εξάλειψη της κεφαλαλγίας.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α. ΦΡΑΓΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ